Русия не крие плановете си да създаде собствена криптовалута, а сега изглежда, че страната е близо до осъществяването на тези планове. Местни новинарски източници съобщават, че министърът на комуникациите Николай Никифоров е потвърди плановете да бъде пусната в обръщение контролирана от държавни служби дигитална валута. Не очаквайте да започнете да копаете руски дигитални рубли скоро - въпреки че разчита на блокчейн, тази виртуална валута няма да може да бъде добивана, а ще се емитира като конвенционалните пари.

Този ход трябва да помогне на интернет икономиката на Русия без да се налага страната да разчита на брокери от трети страни и съмнителни разплащателни средства. Все още няма конкретни срокове, в които трябва да бъде пусната в обръщение руската виртуална валута, но Никифоров смята, че това трябва да сране колкото може по-бързо и Русия не може да си позволи да чака. Според него, Азия и Европа ще са готови с подобни решения до 2 месеца и макар това да е силно преувеличено, може би има причина руснаците да са нервни.

Има опасения, че Русия ще използва новата криптовалута, за да печели на гърба на измамници и тъмни субекти. Презумпцията е, че разплащанията с това платежно средство ще бъдат облагани с 13% такса, когато не е възможно да бъде доказан произхода на средствата. Това на практика означава - "ние ще си затворим очите, ако споделите част от печалбата".